A Trenckekről sok érdekesség, legenda maradt fenn; regények – egy éppen Jókaitól – filmek, tanulmányok dolgozták fel életüket, de maga Frigyes báró is sok hihetetlen kalandon keresztül elevenítette fel a XVIII. század történelmét írásaiban.
 
Ki gondolná, hogy Mária Terézia vagy Nagy Frigyes birodalmában számtalan bonyodalomba keveredett, majd  a francia forradalom alatt lefejezett Trenck Frigyes báró leszármazottja Nagykanizsán élt a múlt században!
A kalandos életű Friedrich Freiherr von der Trenck báró (Königsberg 1726.02.16 – Párizs 1794.07.25) 11 gyermeke közül minket az 1766-ban született, és a trónörökösről, a majdani II. Józsefről ugyancsak Józsefnek nevezett fia érdekel, kinek Berchtold grófnővel kötött házasságából Teschenben, 1805.12.02-án született Flora lánya. Flora von der Trenck és Wilhelm Josepf Götzl várvavárt kislánya Rose – tehát az öreg Frigyes báró dédunokája – került házassága révén Nagykanizsára.
 
A házastárs Simay Imre Frigyes (Pest, 1830.07.03. – Bécs 1892.02.13.) vasútmérnök, aki a megalakuló Déli Vasút Társaság nagykanizsai csomópontjára került; magával hozta ifjú feleségét, s az indóház szolgálati lakását lakták. Boldog évek voltak. 1866-ban megszületett Cézár Róbert nevű fiúk, - keresztelése a szepetneki evangélikus anyakönyvben található – s nem is volt semmi baj addig, amíg a család feje bele nem szeretett Auer Franciskába, a letenyei születésű szobalányba.
 
Tiltott szerelmüket gyermekáldással is megpecsételték, de ez már sok volt a feleségnek, Götzl Rose asszony a 8 éves Cézárral rokonaihoz költözött. A férj is otthagyta Kanizsát, Budára költözött, de maradt a déli Vasútnál. 1874-ben megszületett Imre Károly nevű fia, híres festő és szobrász lett, állatszobrai ma is láthatók a bécsi Burgban; az 1920-as években az Iparművészeti Iskola rektora is volt Pesten. Bár neves, Bécsben élő művész volt, még egy zalai kapcsolatát megemlíthetjük. 1912-ben Zalaszentbalázson vette feleségül Vehofsits Elvírát, akivel egyazon napon, egyazon órában haltak meg Érden 1955.04.16-án, leszármazottak nélkül.
Simay Imre törvényes feleségéről semmit sem tudunk. Válásukat 1879-ben mondhatták ki, mert ez év telén törvényesíthették végre kapcsolatukat az új szerelmesek. S mi történt Trenck báró Nagykanizsán született ükunokájával?
Katonatiszt lett, majd adótisztviselő, s neki is született egy fia, kinek a Cézár nevet adta. Az ifjú Cézár író lett, 1928-ban feleségül vette Schaffgottsch Irén grófnőt, az ugyancsak történelmi nevű Schaffgottsch Rudolf és Jellasic Jela lányát. Utódok nélkül, 1963-ban halt meg Budapesten.